Veel publiek kwam naar de OBA aan het Oosterdok voor de 8e editie van het Amsterdams BuurtFilmFestival. Bezoekers genoten van de diversiteit van de films van Amsterdammers voor Amsterdammers. Aan het einde van de dag zijn door de vakjury de prijzen uitgereikt aan de beste films.

Opening
Lotte Terwel (lid dagelijks bestuur stadsdeel Centrum, Portefeuille o.a. Kunst en Cultuur, Inclusie en diversiteit) opende het filmfestival. Zij vertelde over het gesprek met Nanette Kornman, de winnares van de prijs van vorig jaar voor het Beste ABFF Filmlab 2023 over de overleden Z-krantverkoper op het Marie Heinenkenplein en hoe belangrijk hij was voor de mensen in de buurt. Lotte haakte ook aan bij twee films die vandaag vertoond werden: Streetwise Cycle Team van de Regenbooggroep en over de pleintjes in het centrum ontworpen door Sol LeWitt. Zij wist gewoon dat het een geweldige filmdag zou worden.
Lotte weet dat ieder festival bouwt op vele vrijwilligers en sponsoren, maar vroeg het publiek een groot applaus voor Kibret Mekkonen, als aanjager van dit geweldige en unieke initiatief, om Amsterdammers samen te brengen en met elkaar te genieten van hun creativiteit.

Films en makers
Na de vertoning van de zogenaamde filmcocktails (een blok van een uur met diverse filmgenres door elkaar) interviewden de moderatoren Jaika Koot en Valentina Caporossi de makers over hun films. Ook het publiek kon vragen stellen.

Na beraad kwam de jury aan het eind van de dag terug met hun keuze. Ieder lid van de jury reikte een van de prijzen uit.

Prijzen en winnaars
De prijzen werden uitgereikt in de volgende categorieën:
Beste Buurtfilm, vanwege de actualiteit: De Pijp uit, van Simon Bunt
Beste film over een maatschappelijk initiatief, verbonden met een creatieve vorm, community art: Uit de schaduw van Dhiney Ramos en Inna van den Hogen.
Beste FilmLab: Abc-tje van Sara Murawski.
Amsterdammer in beeld: Peter van Maaren, uit de documentaire: De Wereld is mijn familie van Musa (Peter) van Maaren.

Publieksprijs
Iedereen, bezoeker van het Festival en/of kijker online, kan tot en met woensdagnacht 28 februari 23:59 uur stemmen op zijn/haar favoriete film(s). Voor het stemmen voor de Publieksprijs is een speciaal online stemformulier ontworpen. Daar zijn ook alle films terug te kijken. 

De Prijswinnaars

Impressie Amsterdams BuurtFilmFestival 2024 | Foto’s Frank Schoevaart

Deel onze berichten met uw familie, vrienden en kennissen via uw Whatsapp, Facebook, E-mail etc. door te klikken op een van onderstaande knoppen.