ABFF Nieuwsbrief: december 2021

Inleiding
De stad Amsterdam bestaat uit verschillende stadsdelen met elk hun eigen karakter. Elk stadsdeel heeft verschillende buurten en in al die buurten wonen mensen, verschillende mensen, want elk mens is anders er zijn geen gelijken. 

En delen van al deze buurten en al deze mensen zijn in beeld te zien in het ABFF, voluit Amsterdams Buurtfilmfestival. Het ABFF, biedt een platform waar een diversiteit aan films wordt gepresenteerd aan het grote publiek. Tijdens het filmfestival komen verhalen uit de buurten tot leven. Het zijn verhalen die maatschappelijke onderwerpen op een artistieke manier vertellen. Het ABFF is toegankelijk voor alle filmmakers, beginnend en gevorderd, om zich te verdiepen in burgerjournalistiek en in artistieke filmproducties in en voor hun eigen buurt. De films zijn heel wisselend qua niveau, iedereen mag meedoen: professionals en liefhebbers, kinderen en volwassen, jong en oud, dik en dun en uit alle buurten. Inhoud is belangrijker dan techniek. Inclusiviteit is belangrijk: het is van en voor alle Amsterdammers.

Kom, op 11 december 2021 naar het Amsterdams Buurtfilmfestival kijk en beluister Amsterdam, die lieve, mooie, heftige, avontuurlijke stad. Amsterdam, de diverse stad: iedere buurt is anders en tijdens dit filmfestival ga je op reis langs de buurten. Hier krijg je een variatie aan korte films te zien en na afloop mag je stemmen welke film jij het beste vond. Aan het einde van de dag worden de beste films in verschillende categorieën bekend gemaakt: er is een publiekprijs en 4 prijzen die na jurering uitgereikt worden door de vakjury. 

Het ABFF heeft 4 belangrijke momenten per jaar:

 • ABFF-Filmlab – In het najaar: op verschillende (OBA)locaties
 • ABFF -Festival – op 11 december 2021 in theaterzaal van OBA-Oosterdok (centrale) en ONLINE
 • ABFF Minifestivals- in diverse Amsterdamse wijken
 • ABFF TV – doorlopend via Salto en YouTube kanaal van het ABFF.


ABFF- FilmLab
In het najaar van 2021 gingen we de wijken in om media workshops te geven voor Amsterdammers die interesse hebben om buurtfilms te maken. De workshops waren voor beginners en gevorderden over vijf staddelen. 

Het doel van deze training was en is om deelnemers op een hoger niveau te brengen zodat zij zelfstandig of in groepsverband aan de slag kunnen gaan We zijn blij dat wij dit jaar meer dan vijf geselecteerde films van de workshopdeelnemers kunnen presenteren. 

ABFF Festival (Opening)
ABFF presenteert alweer de zesde editie van het festival in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok. Op 11 december 2021 zie je films die gemaakt zijn door Amsterdammers die hun eigen buurt laten zien. Dat maakt het ABFF het enige en unieke podium voor iedereen. Want de films zijn gemaakt door buurtbewoners, jong en oud, professionals en liefhebbers, ervaren en onervaren filmmakers. Ze zijn gemaakt door en voor Amsterdammers.
Dit jaar presenteren we zowel in theaterzaal OBA als OnLine een compilatie van 28 films in 5 filmcocktails van elk 50 minuten. De dag ziet als volgt uit.

 • Het festival wordt officiëel geopend door Mevrouw Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur Amsterdam
 • 3x rondes filmcocktails van 50 minuten met 3 a 4 films in de zaal
 • 2 x filmcocktail van 50 minuten Online 
 • Live Muzikaal intermezzo
 • Na afloop kan er gestart worden met stemmen
 • Er zijn 4 juryprijzen en een publieksprijs 
 • De 4 prijzen worden uitgereikt door de heer Munish Ramlal, de Ombudsman van Metropool Amsterdam
 • Alle filmcocktails worden tegelijkertijd OnLine gepresenteerd.
 • De publieksprijs wordt na 19 december 2021 bekend gemaakt.

Corona Maatregelen
Hoewel de problematiek rondom het Coronavirus ons programma beperkt, organiseren we op zaterdag 11 december 2021 onze 6e editie van het ABFF. We presenteren 3 filmcocktails uit theaterzaal van de OBA Oosterdok en 2 filmcocktails Online. Om grote aantallen bezoekers van ons festival te ontmoeten zullen we alle 5 filmcocktails OnLine presenteren voor mensen die graag vanuit huis willen kijken.

ABFF Minifestivals
Na het festival op 11 december ‘21 komen er ABFF-Minifestivals in verschillende OBA-vestigingen en buurthuizen. Op deze ABFF Minifestivals organiseren we thematische bijeenkomsten in verschillende buurten in Amsterdam. We maken een selectie uit de vertoonde films uit ons archief van het ABFF afgestemd op buurt en op de thema’s die daar spelen. De Minifestivals dienen als inhoudelijke verdieping en voor het uitwisselen van verhalen rond thema’s als (stimuleren van) samenredzaamheid, zelfbeheer van de openbare ruimte, verbinding over de sterk verschillende perspectieven heen, versterken van eigen regie en jongeren en werkloosheid. Er is ruimte voor debatten, lezingen en podiumoptredens. Buurtbewoners kunnen hier muziek, poëzie e.d. ten gehore brengen, zolang het bij het thema past.

ABFF TV
Met ABFF-TV willen we niet alleen onze stadsgenoten, maar ook een breder publiek enthousiasmeren voor het festival door middel van een maandelijkse uitzending op onze sociale mediakanalen en op de Amsterdamse lokale omroep Salto. In de uitzendingen van ABFF TV zullen bijzondere films uit het festival-archief worden vertoond en inhoudelijk worden besproken. Om een groter publiek te kunnen bereiken werken we samen met een aantal organisaties die een eigen achterban hebben.

Fondsen en Sponsoren:

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we dit jaar het hart van VSB Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Cultuurfonds, Postcodeloterij buurtfonds en van twee Stadsdelen van gemeente Amsterdam (Oost en west) hebben veroverd om ons project financieel te steunen. Daarvoor zijn we enorm dankbaar. Ook onze bijzondere dank en complimenten aan onze trouwe sponsoren als Independent Recruiters groep en  Birun Office & Copy Center.  We heten onze nieuwe sponsoren Jongsla Multimedia, HVA International en Studio Dreams Come True welkom. We hopen dat we vanaf nu nog lang mogen samenwerken. Om het ABFF beter en structureel te realiseren zoeken nog naar structurele ondersteuning en meer sponsoren. 

Voor de pers:
Over de activiteiten en onze programmering van het ABFF 2021 nodigen we de pers uit om vooraf vragen te stellen en ideeën op te doen voor een (beeld) reportage of om een achtergrondartikel te maken.  Wil je onze Fact-Sheet document ontvangen? Vraag dan naar ons per email: abff.nl@gmail.com 

Kibret Mekonnen
Artistiek Directeur ABFF en zijn team

Deel onze berichten met uw familie, vrienden en kennissen via uw Whatsapp, Facebook, E-mail etc. door te klikken op een van onderstaande knoppen.