Uitslag Publieksprijs 2024

De film Streetwise Cycle Team, van Koen Polder (Regenbooggroep) heeft met een overweldigende hoeveelheid stemmen (492) de Publieksprijs gewonnen van het Amsterdams BuurtFilmFestival 2024. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt door Kibret Mekonen, de artistiekleider van het ABFF-Festival.

De 8e editie van het Amsterdams BuurtFilmFestival in de OBA was op 10 februari. Gedurende de hele dag zagen bezoekers vijf filmcocktails met verschillende filmgenres van buurtfilms. Films van 19 filmmakers uit alle stadsdelen van Noord tot Zuid-Oost stonden op het programma. De vakjury werd gevormd door Lieke Heil, Jacqueline van Vucht, Sep Luitzen, Noah Jongenelen, Mellouki Cadat-Lampe. Zij reikten diezelfde dag de prijzen uit in 4 categorieën. Lees HIER MEER.

Stemmen Publieksprijs
Die dag kon het aanwezige publiek in de zaal op papier stemmen voor de publieksprijs en een dag later werd ook online opgeroepen om te stemmen voor de publieksprijs. Daartoe was een speciaal stemformulier ontworpen. Per filmcocktail konden de stemmers eerst de films van die cocktail zien. Daarna konden ze binnen dat blok een film kiezen die zij het beste vonden. Er waren 5 filmcocktails, dus een stemmer kon op maximaal 5 films stemmen. Stemmen kon tot en met woensdag 28 februari.  

Uitslag Publieksprijs
In totaal stemden 1016 mensen, waarvan 80 op papier. Samen brachten ze 1735 stemmen uit. Gemiddeld kozen stemmers 1,7 films uit. 80% van de stemmers koos slechts 1 titel als beste film. Iets meer dan 11,6% koos 5 films (één titel als beste film in iedere filmcocktails). Ook dit jaar vroegen we bij de online stemmers hoe ze de films bekeken hebben. De meerderheid zag de films online (83%). 10% gaf aan de films tijdens het festival gezien te hebben en 6% bekeek de films zowel in de zaal als online.

Streetwise Cycle Team (Filmcocktail 2) won de Publieksprijs.  De Prijs werd afgelopen vrijdag al uitgereikt. Zie het filmpje hiernaast. In Het Cycle Team vinden mensen elkaar. Mensen wiens leven om diverse reden minder soepel verloopt. Tijdens het fietsen ervaren ze de vrijheid, die op andere vlakken in hun leven ontbreekt. De leden vertellen over hun achtergrond en waarom fietsen heilzaam is in een moeilijke situatie. De keuze voor de beste publieksfilm onderbouwden de stemmers onder andere met citaten als:

  • Mooi hoe mensen zich via de sport terugknokken naar de Maatschappij
  • Er is veel mogelijk, ook als je dak- of thuisloos bent
  • Mooi gemaakt, ontroerend, interessant, hoopgevend
  • Verbinden is het goede doen
  • Super mooi initiatief, om op een sportieve manier verschillende soorten mensen de zorgen van elke dag te kunnen laten vergeten en zichzelf onderdeel van een groep te laten zijn.
  • Prachtig en rauw!!
  • De bevlogenheid, zingeving en karakters. Simpelweg fantastisch.
  • Een pareltje. Indrukwekkend en ontroerend.
  • Omdat ik weet hoe belangrijk vrijheid is en dat gevoel krijg ook ik door op de (race)fiets te springen. Het is laagdrempelig gezond-makend! En ik wens het iedereen toe!
  • Hartverwarmend en inspirerend

Op de tweede plaats staat de film MuseumTram Amsterdam van Peter Limbach met 342 stemmen (Filmcocktail 5). Een tijdloos portret van de museumtram en de betrokkenheid van de vrijwilligers. Stemmers online verklaarden onder andere: “Enorm leuk inzicht in historisch belangrijke initiatief in Amsterdam” en “Mooi document voor mensen die hard werken om de museumtram te behouden”. 

De derde plek is ingenomen door de film De Pijp uit van Simon Bunt (ook Filmcocktail 5). Een film over de gentrificatie van de buurt; oude winkels en bewoners moeten plaatsmaken voor chique winkels en mensen met veel geld. Een ommekeer in beeld gebracht door een buurtbewoner en filmer. Zoals een stemmer zegt: “De film legt de vinger op de pijnlijke plek: het karakter van de gezellige buurt verdwijnt door de komst van het grote geld en het zielloze consumentisme. De zoon van de bakker die ‘financiële economie’ gaat studeren. En de film is prachtig gemaakt, zo liefdevol en met zoveel bekende gezichten! Echt een DOCUMENT”.  

Hieronder vindt u alle stemmen in een totaaloverzicht.

Bekijk hieronder alle films in de Filmcocktails:

Prev 1 of 2 Next
Prev 1 of 2 Next

 

 

Deel onze berichten met uw familie, vrienden en kennissen via uw Whatsapp, Facebook, E-mail etc. door te klikken op een van onderstaande knoppen.